Dragon Ball AF Készítője – Exkluzív Interjú

af

af

A Dragon Ball AF él és virul! Készüljetek fel egy vadonatúj interjúra a Dragon Ball AF eredeti készítőjével, David Montiellel!

Amint láthatjátok David Montiel DeviantArt oldalán ahol Tablos AF néven publikál, sok embert találtok akiket mélyen megérint az eredeti Dragon Ball AF kép és annak eredményessége.

Nem tudom hogy realizálódott-e benned vagy sem Tablos, de te vagy körülbelül az oka annak, hogy újraindították a Dragon Ballt. És még talán annak is, hogy Ultra ösztön Gokunak ilyen FRANKÓ EZÜST HAJA lett! Az egyszerű beadványod egy magazinnak HATALMAS dolgokhoz vezetett a közösségben. És a Dragon Ball univerzumában úgy általában. Ezért mérhetetlenül hálás vagyok. Kezdjünk is akkor bele szerintem!

Az eredeti cikk a HobbyConsolas.com-on jelent meg, a spanyol magazinban ami a japán pop kultúra és szórakoztatóipar előtt tiszteleg. Az interjút eredetileg @MrKaytos vezette spanyolul és jelenik meg a TheDaoOfDragonBall.com-on az engedélyével amit Derek Padula fordított le. Thynice pedig lefordította magyarra. Vagyis az egész cikk eredeti verzióját megtalálhatjátok az említett oldalon. E szerint olvashatjátok az egész publikációt.

Interjú David Montiellel

A mai nap különleges a Hobby Consolas és a Dragon Ball rajongóknak világszerte. Több évnyi rejtőzés után most lerántjuk a leplet a Dragon Ball AF körül kialakult titkokról. Azok számára akik nem tudnák, a Dragon Ball AF mint ötlet egy az eredeti Dragon Ball sorozat folytatása körül kialakult pletyka miatt alakult ki. Az ötletet felkapott rajongók pedig azt eredményezték, hogy néhány törekvő Japán művész, felhasználták a címet és a történetet a saját rajongói mangájukhoz amitől híresek lettek és útjára indítottak megannyi pletykát a nemzetközi rajongók között.
Például két ilyen rajongó manga író akik létrehozták a Dragon Ball AF-et Young Jijii és Toyble, utóbbi megváltoztatva nevét Toyotarō-ra, ki lett választva a Dragon Ball japán kiadója, a Shūeisha által, hogy elkészítse a hivatalos Dragon Ball Super mangát Akira Toriyama pártolásával!
De részben kinek köszönhetik ezek az írók a sikerüket? Mint már többször is cikkeztünk róla, az eredeti szerző David Montiel (m.n. ‘Tablos AF’), a Spanyol, Alicante városából, akit most megszólaltatunk nektek. Ez az interjú végre bezárja azt a  kört ami az 1999-ben megjelent Hobby Consolas, 92. számában publikált rajzzal kezdődött. Tényleg egy Gokut ábrázoló képet láttunk aznap? Tényleg egy új formát, a Szuper Csillagharcos 5-öt? Megleszel lepődve az igazságtól, több mint 20 évvel a rajz létrejötte után.
1) Hobby Consolas (HC): Hogy érezted magad 1999-ben amikor először megláttad a Dragon Ball AF rajzodat a Hobby Consolas 92. számában?

David: Hatalmas lelkesedéssel nyitottam fel a magazint. Már az 1. szám óta gyűjtöttem őket és hogy benne találtam a rajzom a Yen által publikált “Vörös Telefon”(teléfono rojo) rovatban. Micsoda emlékek…

af

2) HC: Gondoltad volna, hogy a Dragon Ball AF alkotásod világhírű, valamint ilyen fontos és meghatározó lesz a Dragon Ball rajongóknál?

David: Egyáltalán nem. Ezenkívül, egészen 2012-ig nem is voltam tisztában vele, hogy micsoda lavinát indítottam el az a rajzommal. Az egy hihetetlen pillanat volt.

af

3) HC: Mint az AF márka kitalálója, nem is tudnánk jobb embert megkérdezni, hogy mit is jelent ez a mozaikszó. Az AF ‘After Future’-t(Jövő után-t) jelent vagy valami mást? Ezenfelül a rajzod a Szuper Csillagharcos 5-ös szintje akar lenni, vagy ez annál is túlmutat?

David:  Az ‘AF’ egy mozaikszó, jelentése ‘Alternative Future’(Alternatív Jövő). A történet Trunks alternatív jövőjében játszódik, ahol Goku meghal a szívét megtámadó vírusban és a fennmaradó hősöket pedig lemészárolja Android 17 és 18. (C17, C18)

A kérdés második felét illetően akármennyire is hihetetlenül hangzik,—a mai napig is—de a rajz se nem Gokut se nem a SSJ5ös formát nem ábrázolja. Ő Tablos, egy csillagharcos aki közeli kapcsolatban áll Gokuval. Ez a forma az úgynevezett Spirit Killer (SK-Lélek Gyilkos), és nemsokára láthatjátok akció közben is a manga következő számaiban, amiken már dolgozom.

af

4) HC: Milyen érzés látni a Toyotarō által rajzolt eredeti Dragon Ball Super mangát? Figyelembe véve, hogy az általad készített rajz inspirálta mangával jutott a csúcsra.

David: Pár szóban, ez valami olyan amihez Japánban kell élned. Toyotarō kihasználta a lehetőséget, a körülményeket és a többi. A Dragon Ball Super manga kiválóan megvan rajzolva, azonban, úgy gondolom a történet nem túl érdekes, a karakterek személyisége és varázsa nagyon messze van attól, mint amit a Dragon Ball Z-ben láttunk

 

af

5) HC: Szeretnéd, ha ezek az új és felkapott képregény írók mint Toyotarō és Young Jijii, akik felhasználták a Dragon Ball AF ötletedet, valamilyen módon elismernének téged? Szerinted taroznak neked?

David: Természetesen. Mint az eredeti ‘AF’ kitalálóját, illő lenne engem megemlíteniük a lábjegyzetben—legalább.

af

6) HC: Sok év után újra elkezdtél dolgozni az eredeti Dragon Ball AF projekt folytatásán egy új manga képében. Mi volt eddig a legnagyobb kihívás? Mennyi időt vesz igénybe egy fejezet kiadása?

David: A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy újra kézbe vegyem a ceruzát. 17 hosszú évig nem rajzoltam semmit és ez kiütközik. Az első fejezetet, Dragon Ball AF ORIGINS, sokkal tovább tartott elkészíteni mint szerettem volna, de a második már el tud készülni három hónap alatt.

7) HC: Az első fejezetet az Alicante Manga Show alatt mutattad be. Milyen volt ennyi embert látni akik ennyire bizakodva fogadták a mangát? Mennyit sikerült eladni?

David: Ez volt életem első alkalma, hogy ilyen rendezvényen vettem részt, mint író, úgyhogy az érzés felbecsülhetetlen volt. Legtöbb ember bizonytalanul és hitetlenkedve közelítette meg a standomat, nem igazán értve, hogy a munkám az egy ‘alternatív Dragon Ball’ történet, és nem sejtve azt, hogy Toyotarō és Young Jijii hírneve az én illusztrációmból ered.

Eladások? Sokkolóak. Azért, hogy elüssem az időt, vittem magammal egy könyvet meg egy mp3 lejátszót hátha senki nem fog odajönni hozzám. Nos, a mangából szombaton 3 óra alatt, vasárnap pedig 2 óra alatt eladtam az összeset. Hihetelen.

af

8) HC: Most, hogy ilyen sokan olvasnak és hallanak a munkádról, hogyan tudnák beszerezni a Dragon Ball AF első kötetét? Van valami módja, hogy beszerezzék kézzel fogható formában, vagy csak különleges rendezvényeken lesz elérhető?

David: Bárki akit érdekel a nyomtatott kiadás, kérem, lépjen velem kapcsolatba a FacebookTwitter, vagy Instagram oldalaimon. Készséggel segítek bárkinek. És természetesen elérhető lesz különleges eseményeken Spanyolországon belül.

af

9) HC: Mennyi számot tervezel kiadni a Dragon Ball AF-ből? Készen vagy már a történettel fejben vagy menet közben találod ki?

David: Minden a közösség támogatásán múlik. Ha pozitív a fogadtatás, akkor több kötet is lesz, ez kétségtelen. A fő cselekmény több, egy időben folyó történetet ölel fel, ami a végén egymásnak értelmet adva, teljesedik ki.
afaf
Bardock harc közben (Dragon Ball AF)
10) HC: Hogy látod az új Dragon Ball Super mangát és mit gondolsz az azonos nevű animéről? Bízol a sorozat új szakaszában vagy te inkább más megközelítést részesítenél előnyben?

David: Mint már mondtam, Toyotarō új Dragon Ball Super mangájának rajz minősége kitűnő, kétségtelenül. De az animét illetően, szerintem, az első 35 részt teljes egészében elvethették volna, miután igazából nem fejlődött tőle semmi és nem volt benne új tartalom. A Goku Black történet szál megpróbálta egyenesbe hozni a sorozatot, de sok minden itt is befuccsolt, ami egyébként több módon is Toyotarō AF mangájára emlékeztetett. Végül pedig, az Erő Nagy Tornája története sokban javít, de nem bontakozik ki igazán, olyan mintha csak a Dragon Ball Budokai Tenkaichi vagy Xenoverse játékokkal játszanék. Egy megfelő történet ami megragad, túl nagy kérés lenne a Dragon Ball Super forgatóköny íróitól?

af

Szerény véleményem szerint, kiragadtam volna a sorozatot az állandó hatalmasabbnál hatalmasabb erő hajszolásából. Készítettem volna új karaktereket akiknek van egy ‘hihető’ fejlődése, megfűszerezném egy kis kalanddal, következetes cselekménnyel, több rejtéllyel és ellenségekkel akik tényleg ijesztőek az emberek számára. A legmélyebb tisztelettel jegyzem meg a Zeno-sama rajongóknak, de a karakter olyan, mintha a modellt a Pokémonból vették volna, és abszolút nem tekintélyt parancsoló!

af

11) HC: Végezetül szeretnél valamit üzenni a Hobby Consolas olvasóinak és rajongóidnak?

David: Már az 1991-es 1. szám óta olvasója vagyok a Hobby Consolas-nak és nagy rajongója a Dragon Ball-nak 1990 óta. Ismerem a sorozat erényeit és hiányosságait, a dolgokat amiket a rajongók látni szeretnének, és azokat is, amiket még hírből sem akarnak hallani. Úgy értem, Freeza megbarátkozik Gokuval? Kéérlek… Egyszerűen szeretnék köszönetet mondani a támogatásért mind azoknak akik bíznak a projektben és emlékeztetnélek benneteket, hogy nélkületek ebből semmi nem jött volna létre. Üdvözlök mindenkit, és köszönöm még egyszer.

af

Bardock a Dragon Ball AF-ben

Így tehát végére is értünk a különleges Dragon Ball kiadásunknak–végre lerántottuk a leplet a Dragon Ball AF körül kialakult rejtélyekről, a Dragon Ball rajongótábor egyik legnagyobb, legnívósabb címéről. Reméljük, hogy tetszek Tablos AF-fel készített riportunk és ha érdekel a munkája kövessétek figyelemmel ezeken a közösségi oldalakon FacebookTwitter, és Instagram.

Kai, Kai!

Interjút készítette @MrKaytos  @Hobby_Consolas

Angol fordítás @DerekPadula , aki TheDaoOfDragonBall.com oldalán publikálta.

Magyar fordítás: Thynice

(Visited 326 times, 1 visits today, 126084 on all posts)