Toriyama Sensei Yamoshiról: „Ő lett a legelső Super Saiyan.”

 

A következő Toriyama interjú a Saikyō Jump, 2018 Januári kiadásában jelent meg. Thynice magyar fordításának köszönhetően most elolvashatjátok a teljes interjút magyarul, melyet ebben a formában még nem jelenítettek meg Magyarországon. Jó olvasást kívánunk hozzá!

Megkérdeztük Akira Toriyama-sensei-t!

Saiyan különkiadás: Kérdezz-Felelek

Első ízben leplezzük le azokat a titkokat a Saiyanok-ról amik csak Akira Toriyama-sensei által ismertek!

Milyen ételeket szeretnek?

Mint az első látásra is megállapítható Gokuról és társairól, a Saiyanok gyakorlatilag minden ehetőnek tűnő ételt megesznek; Az ízlés nem nagyon játszik náluk szerepet. Meglehetősen erős emésztő rendszerrel rendelkeznek a túlélés érdekében. A gyerekeké ha még nem is erős, de hamar hozzászoknak.

Mivel van problémájuk?

Valószínűleg a tanulással; Nem csak a gyerekek küszködnek ezzel.

Minden Saiyan, katonává válik?

Minden babának születésekor megmérik a harci erejét. Ha ez a szám elér egy bizonyos szintet, akkor felsőbb-szintű katonaként vannak számon tartva és azonnal meg is kezdik a harci kiképzésüket. A másik oldalról viszont, ha ez a szám nem üti meg a kellő szintet adott időn belül, akkor alsóbb-szintű katonának lesznek tekintve és, vagy mérnökök lesznek, vagy elküldik őket más bolygókra mint “felderítő babák”1. Ha elég erőssé válnak ahhoz, hogy leigázzák a bolygót, akkor vissza térhetnek a szülő bolygóra, mint katonák. Azonban, a felderítő babáknak nincs túl nagy esélyük a túlélésre. Raditz felsőbb-szintű katona volt ezért került egy csoportba Nappával, mint igazi harcos. Sokkal az előtt, hogy Vegeta is a csoport tagjává vált volna.

A Saiyanok gyakorolják a harcászatot?

A legtöbben tehetséges harcosnak születnek, ennek ellenére még meg kell nekik tanítani a repülés képességét és az ehhez hasonlókat. Természetesen néhányan már születésük után birtokolják a repülés képességét anélkül, hogy tanítani kéne. Goku esetében, mivel a földön nevelkedett ezért hihetetlennek tartott dolog volt a repülés, éppen ezért nehezen sajátította el a képességet. És csak nagyon keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy különleges kiképzésben részesüljenek annak érdekében, hogy még hatalmasabb harci erő birtokosai legyenek.

Bárkiből Super Saiyan válhat elegendő edzéssel?

Nem változhat át bárki csupán edzéssel vagy dühből. Ahhoz, hogy valaki Super Saiyan lehessen, a testében jelen kell lennie az “S-Sejteknek”.2 Ha ezek az S-sejtek elérték a kellő mennyiséget, valaminek mint például a düh, azokat aktiválnia kell, hogy végbe menjen a testében a folyamat; Ez a Super Saiyan. A legtöbbjükben jelen van az S-sejt, azonban nem túl sok. Az oka annak, hogy Goku és Vegeta gyerekei oly könnyen tudnak átváltozni. az az lehet, hogy viszonylag sok S-sejtet örököltek, és még azért is, mert a Földön lévő környezet nem olyan mostoha, mint a Vegeta bolygón és ezért könnyebben tudtak fejlődni.

[Tori-bot] “Utólag mindenki könnyen tudott Super Saiyan lenni, pedig ez nem egy egyszerű dolog.”

↓ És, hogy tudja valaki növelni az S-sejt számot, hogy átváltozhasson?

Ha valakinek gyengéd a lelke, azzal nagyot tud emelni az S-sejtek számán, de legtöbb Saiyan-nak problémája van ezzel. Ez lehet az oka annak, hogy senki sem lett Super Saiyan oly sokáig és csupán csak a legendák mesélnek róla. Azonban, nem tudja valaki csak a jó lelkével elérni az elegendő szintet, tehát valamilyen szintű harci erőre is szüksége van hozzá. Ebből a nézőpontból világossá válik, hogy Goku miért érte el olyan könnyedén.

[Goten] “Képes volt Super Saiyanná válni a megörökölt magas S-sejt számnak köszönhetően!”

[Goku] “A gyengéd lélek + magas harci erő eredményezte Super Saiyan!”

A Saiyan tudományosan magasan fejlett nép?

Ha nem is annyira fejlettek, én így is azt gondolom, hogy a Földi technológia előtt járnak az űr utazás és harcászatot tekintve, pláne miután régóta támadnak meg más bolygókat. De miután csatlakoztak Freeza apjának Coldnak seregéhez, ami technológiailag mérhetetlenül fejlettebb volt az övéknél; Cold serege ellátta őket gyakorlatilag az összes fegyverrel, páncéllal, gépekkel stb.

A Saibaimen az egy Saiyan találmány?

A Saibaimenek a Saiyanok klasszikus fegyvere. De nem ők találták fel; Ők inkább egy bizonyos bolygón felfedezett életforma.3 A Saibaimenek nagyon hasznosak, mert tudnak maguktól harcolni, viszont egyúttal igen ritka és értékes áru is mivel nehéz a gumójukat learatni, ezért nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy őket használja. Plusz annyira vadak, hogy lehet rád támadnak, tehát csak nagyon kevesek birtokolják őket.

A Saiyanoknak vannak ünnepeik, mint a Karácsony vagy az Újév?

Alapvetően önmagukra támaszkodva élnek, ezért sajnálatos, de nem tartanak ünnepeket. Emellett sokuk más bolygókon él, ezért nem mehetnek állandóan haza, szóval nem hiszem hogy ez így működhetne.

[Tori-bot] “A Saiyan gyerekek nem nem játszanak. Vagyis, azt hiszem a harc nekik a játék… félelmetes egy faj.”

A “Legendás Super Saiyan” akitől Freeza rettegett, az a Super Saiyan Isten aki feltűnt a Battle of Gods-ban?

Bizonyos értelemben, ugyan az a személy. Sok-sok évvel ezelőtt, mielőtt a Vegeta bolygót a Saiyanok lakták volna. Volt egy ember akit Yamoshi-nak hívtak, kinek Saiyan létére, szíve tiszta volt. Ő és még öt bajtársa lázadást szítottak, de akikkel harcoltak sarokba szorították, melynek következtében Ő lett a legelső Super Saiyan. Átalakulása és félelmetes harci stílusa megdöbbentette a többieket. A túlerő miatt Yamoshi végül kifáradt és így legyőzték, de ezzel útjára indult egy legenda. Ezután, Yamoshi kóborló lelke elkezdett keresni hat tiszta-lelkű Saiyant, kutatva az új megmentőt: a Super Saiyan Istent.

[Tori-bot] “Ezért van a ceremónia, hogy létrejöjjön a Super Saiyan Isten.”

↓ És Beerus miért kereste ezt az Istenséget?

Beerus-t valószínűleg megragadta a jóslat szerű álmában látott információ Yamoshi lelkéről. A tény, hogy ez le lett írva a Nameki Legendák könyvében5 annak köszönhető, hogy a Nameki öreg aki a könyvet írta, szimpatizált Yamoshi lelkével.

Hogy lehetek olyan erős, mint egy Saiyan.

Igaz jobbnak látom, ha inkább nem lennél olyan, de első lépésként, képesnek kell lenned bármit megtenni, majd ezután menj el edzeni Roshi Mesterhez (Zseniális Teknős). Ha ez nem működik, akkor még mindig össze gyűjtheted a Sárkány Gömböket és kívánhatsz egyet.

A következő lábjegyzet az olvasó számára lett készítve, mint kiegészítő információ.

1 飛ばし子 (tobashi-ko) — Száműzött gyermek. A kifejezéssel először a “Dragon Ball Minus” bónusz fejezetben találkozhattunk a Jaco a Galaktikus járőr gyűjtői kiadásában . A VIZ nevű kiadó mint, “beszivárgó gyerek” használta a hivatalos Angol fordításban.
2 Az eredeti Japán szövegben, mint S細胞 (S-saibō) jelenik meg.
3 Ez az információ ellent mond a hetedik Daizenshuu-nak, amiben van egy memó Akira Toriyamá-tól az anime munkatársainak ami azt a háttér információt tartalmazza, hogy a Saibaimen-eket, Csillagharcosok tudósai hozták létre bio technológiával.
4 Yamoshi (ヤモシ) valószínű egy szóvicc a Japán moyashi szóból, ami bab csírát jelent.
5 A Nameki “Legendák könyve” eddig csak egyszer volt említve az interjú előtt: a Dragon Ball Super kilencedik epizódjában ahol az egyik jelenetben Shenlong elmagyarázza, hogy a fent említett könyv leírja a Super Saiyan Isten megidézésének módját.

Fordította: Thynice

Reméljük tetszett ez a Toriyama interjú Yamoshiról és a Saiyanokról.
Kövess minket további tartalmakért facebook, instangram és youtube csatornánkon is.

(Visited 426 times, 1 visits today, 131145 on all posts)